Screen - Zonwering-fabriek.nl (2023)

 • 1. Soort
 • 2. Plaatsing
 • 3. Afwerking
 • 4. Afmeting
 • 5. Kleur
 • 6. Bediening
 • 7. Extra's

Screen - Zonwering-fabriek.nl (1)

NTA 8800

De ritsscreens van De Zonweringfabriek zijn opgenomen in het BCRG-register met lagere zontoetredingswaardes (Fc-waardes) dan de door NTA8800 gestelde waarden. Met andere woorden: onze ritsscreens hebben betere zonwerende eigenschappen dan de gestelde norm (in de NTA800).

Dit is de conclusie nadat onze ritsscreens door TNO (onafhankelijke onderzoeksorganisatie) onderworpen zijn aan een strikte en gedetailleerde rekenmethode (de ISO 15099:2003).

Wat is de NTA8800?

De NTA 8800 is een door de NEN opgestelde rekenmethode voor de energieprestatie van gebouwen. De rekenmethode kan gebruikt worden om de thermische eigenschappen van producten (zoals bijvoorbeeld onze ritsscreens) en de invloed daarvan op de energieprestatie te bepalen

NEN is een samenwerkingsverband tussen het Nederlands Normalisatie Instituut en het Nederlands Elektrotechnisch Comité. Vanuit dit samenwerkingsverband stimuleert de NEN de ontwikkeling en begeleiding van normen en richtlijnen.

Wat is de Fc-waarde?

In de NTA 8800 zijn voor zonwering forfaitaire (vooraf bepaalde) Fc-waarden opgenomen. De Fc-waarde staat voor de reductiefactor voor de totale zontoetredingsfactor. Hoe lager de Fc-waarde is, hoe hoger de vermindering is van de totale zontoetredingsfactor.

ISO 15099:2003 en het BCRG-register

Onze ritsscreens zijn door TNO onderworpen aan de strikte rekenmethode van de ISO 15099:200 voor de bepaling van de Fc-waarde. Dit omdat deze methode gedetailleerder is dan de bepaling die is opgenomen in de NTA 8800. TNO heeft de resultaten vervolgens gerapporteerd aan het BCRG (Bureau Controle en Registratie Gelijkwaardigheidsverklaringen), waarna de gelijkwaardigheidsverklaringen (GWK) van onze ritsscreens opgenomen zijn in het BCRG-register.

De Fc-waardes in deze gelijkwaardigheidsverklaringen zijn de laagst getoetste op basis van de ISO 15099:2003. Middels deze GWK is het inzichtelijk hoe de screens zich verhouden tot andere producten met betrekking tot de thermische eigenschappen.

Wat is TNO?

TNO is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie die is samengesteld uit units, raden en een services-organisatie. TNO is in 1932 opgericht, bij wet de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek. Het doel van de organisatie is om kennis toepasbaar te maken voor bedrijven en overheden.

Stap 1

Kies je soort screen

Soort screen kiezen

Voor we beginnen met samenstellen, maak je een keuze tussen eenstandaard screen, eenritsscreen en een solar screen(rits). Het verschil tussen een screen en een ritsscreen is de verbinding met de geleiders.

Screen

Een screen isnietverbonden aan de zijgeleiders. Hierdoor kan er een ‘spleet’ zonlicht naar binnen schijnen. Ook kan het screen gaan klapperen bij wind.

Ritsscreen

Een ritsscreen iswelverbonden aan de zijgeleiders. Daardoor heb jegeen ‘spleet’ zonlicht en zijn de ritsscreenswindvast.

Solar screen(rits)

Een solar screen is bij ons altijd een ritsscreen.

Een solar screen verschilt van een gewoon ritsscreen door de bediening. Het unieke aan dit screen is dat deze werkt op zonne energie.

Door het zonnepaneel op de kast wordt de accu opgeladen, die vervolgens stroom biedt aan de motor.

Hetgrote voordeel van een solar ritsscreen is de eenvoudige montage. Je hoeft namelijk alleen het screen te monteren en niet naar binnen boren voor de bediening!

Daglicht is voldoende om de accu bij te laden en met een volle accu kan de motor ongeveer 100 bewegingen maken.

Lees voor meer informatieonze pagina over de solar motor.

Kies je soort screen

Tip van Daan

Een solar screen (screen op zonne-energie) is eenvoudiger te monteren, omdat je voor de bediening niet naar binnen hoeft te boren.

De meeste mensen kiezen voor een ritsscreen, ook wel een windvast screen genoemd. Ideaal, want je screen sluit veel beter af!

Begin het jaar goed en profiteer van korting tot wel 15% met onze Januari Deals!

Screen - Zonwering-fabriek.nl (5)

Daan productspecialist

Stap 2

Plaatsing van jouw screen

Wat gaan we bij deze stap doen?

Als eerste stap ga je bepalen waar en hoe je je (rits)screen wilt plaatsen. Dit is belangrijk om te doen om de juiste maten te kunnen bepalen.

Plaatsing op de muur

Je plaatst je (rits)screen op de muur rondom je raam- en/of deurkozijn. Dit is het meest gekozen.

Voordelen

Het is hetmeest eenvoudig om jouw (rits)screen op de muur te plaatsen.Daarnaastboor je niet in je kozijnen. Bij kunststof kozijnen kan dat nog weleens problemen opleveren met de garantie van je kozijnen.

Geleiders

Voor de montage op de muur gebruik jeplatte screengeleiders, ook wel HTF 30 x 28 mm geleiders genaamd. Deze geleider is 30 mm breed.

Plaatsing tussen de muur (in de dag)

Je (rits)screens op deze manier plaatsen komt het meest nauwkeurig, het moet écht millimeternauwkeurig. Je plaatst je (rits)screens tussen de dagkanten, ook wel in de kantelaaf genoemd.

Anders gezegd tussen het vooruitstekende gedeelte van het muurwerk aan de buitenzijde van je kozijn. Afhankelijk van de hoogtemaat die je aanhoudt, komt de screenkast voor de rollaag van je stenen.

Voordelen

Het voordeel van montage tussen de muur is dat je kast niet in de weg zit bij bijvoorbeeld een raam wat open kan. Hiernaast wordt het veel gebruikt bij deuren zodat het doek voor de klink langs gaat.

Geleiders

Je zijgeleiders zet je vast in de zijkanten of dagkanten van je muur. Daardoor komen je zijgeleiders voor je kozijnen te zitten. Je gebruikt hiervoor een speciale geleider met lip, ook wel LHTF 30 x 60 mm genoemd.

Plaatsing op het kozijn

Je monteert je (rits)screens gemakkelijk op het kozijn. Op houten of aluminium kozijnen is dat meestal geen probleem, bij kunststofkozijnen kan het gevolgen hebben voor je garantie op de kozijnen. Deze manier van plaatsen is gemakkelijk omdat je de geleiders gelijk op het kozijn kan schroeven zonder deze voor te boren.

Voordelen

Het voordeel van plaatsing op het kozijn is dat het (rits)screen mooi wegvalt ten opzichte van je gevel.

Geleiders

Voor de montage op het kozijn gebruik jeplatte screengeleiders, ook wel HTF 30 x 28 mm geleiders genaamd. Deze geleider is 30 mm breed.

Let op:

Let op dat dit niet kan bij openslaande ramen. In veel gevallen komt de screenkast van binnen gezien in het zicht, een reden waarom vaak voor montage op de muur gekozen wordt.

Plaatsing van jouw screen

Tip van Daan

Als je op de gele ‘i’ klikt vind je meer informatie!

Screen - Zonwering-fabriek.nl (15)

Daan productspecialist

Stap 3

Tijd voor een stijlkeuze!

Kastvorm kiezen

Voor de juiste stijlkeuze is het model van de kast erg belangrijk. Je hebt de keuze uit twee modellen, namelijk de rechte en de afgeschuinde kast.

Afgeschuinde kast

Zoals je op de afbeelding kunt zien is de voorzijde afgeschuind. De meest voorkomende kast is de afgeschuinde kast 45°.

Rechte kast

Nieuw in ons assortiment is de recht kast 90°. Als je van echt recht en strak houdt, dan is dit de beste keuze.

Tijd voor een stijlkeuze!

Tip van Daan

Wil jij je screen handmatig bedienen? Kies dan voor een afgeschuinde kast!

Screen - Zonwering-fabriek.nl (20)

Daan productspecialist

Stap 4

Meetlint bij de hand?

De juiste afmetingen bepalen

Om een screen op maat voor je te kunnen maken is het écht belangrijk dat de afmetingen kloppen. Bij deze stap ga je de juiste afmetingen bepalen voor je screen.

Breedte berekenen

Hier vul je de totale breedtemaat van je (rits)screen in. Dat is de breedte inclusief de geleiders. We gaan het screen exact deze maat maken. Voor het bepalen van de juiste breedte, meet je op drie punten de dagmaatbreedte. Bovenin, in het midden en onderin. Je meet van links naar rechts tussen de stenen.

Op de muur

Je houdt de breedst gemeten maat aan, daar tel je voor de geleiders 65 mm bij op. Zo kom je op de totale breedtemaat van je (rits)screen.

Tussen de muur

Je houdt de smalst gemeten maat aan, daar haal je 5 mm vanaf. Zo kom je op de totale breedtemaat van je (rits)screen.

Op het kozijn

Je houdt de smalst gemeten maat aan van je (rits)screen, daar haal je 5 mm vanaf. Nu heb je de totale breedtemaat van je (rits)screen.

Invloed breedte van het screen op de kastmaat

Als een (rits)screen breder wordt dan 3400mm, wordt het altijd een kast van 120mm.

Hoogte berekenen

Hier vul je de totale hoogtemaat van je (rits)screen in. Dat is de hoogte inclusief de screenkast. We gaan het (rits)screen exact deze maat maken.

Voor het bepalen van de juiste hoogte, meet je op drie punten de dagmaathoogte. Links, in het midden en rechts. Je meet vanaf boven, (vanaf de rollaag van de stenen), naar beneden tot op je vensterbank of de onderkant van je sparing.

Op de muur

Je houdt de hoogst gemeten hoogtemaat aan, daar tel je de screenkast bij op. Onderstaand zie je een overzicht met de gemeten dagmaathoogtes en de kastmaat die je daarvoor aan moet houden. De kast wordt berekend over de totale hoogte van je (rits)screen.

Tussen de muur

Je houdt de hoogst gemeten dagmaathoogte aan, daar tel je de kast bij op. Onderstaand zie je een overzicht met de gemeten dagmaathoogtes en de kastmaat die je daarvoor aan moet houden. Zo kom je op de totale hoogtemaat van je (rits)screen.

Op het kozijn

Je houdt de minst hoogst gemeten dagmaathoogte aan, hier haal je 5 mm vanaf. Zo heb je de totale hoogtemaat van je (rits)screen.

LET OP: De onderlat komt 3 centimeter onder de kast uit. Let dus op met openslaande ramen.

Overzicht gemeten dagmaathoogtes en de kastmaat, screens:

Kast 85mm tot 3000mm
Kast 95 mm tot 3600mm
Kast 120mm tot 4000mm

Overzicht gemeten dagmaathoogtes en de kastmaat, ritsscreens:

Kast 85mm tot 2000mm
Kast 95 mm tot 3400mm
Kast 120mm tot 4000mm

Deze hoogtemaat is inclusief de kast.

Het is altijd mogelijk om een grotere kastmaat te kiezen. Dit wordt vaak gedaan als er meerdere (rits)screens naast elkaar komen met verschillende hoogtes (en dus kastmaten). 1 kastmaat ziet er dan het mooiste uit!

Als een (rits)screen breder wordt dan 3400mm, wordt het altijd een kast van 120mm.

Meetlint bij de hand?

Let op, lees deze meetinstructies

Let op, lees deze meetinstructies

Tip van Daan

De afmetingen die je invoert in de configurator zijn de totale breedte en de totale hoogte inclusief kast en geleiders.

We gaan het screen precies op deze maat maken. Je berekent dus zelf de maat inclusief kast en geleiders. Zie hiervoor de inmeetinstructies.

LET OP: De onderlat komt 3 centimeter onder de kast uit.

Screen - Zonwering-fabriek.nl (26)

Daan productspecialist

Stap 5

Leuk, we gaan kleuren kiezen!

Waarom is de kleur van mijn screendoek belangrijk?

Je wilt natuurlijk mooie zonwering aan je woning. Het kiezen van de juiste kleuren is dan ontzettend belangrijk. Een mooie combinatie met de kozijnen en de muur maakt het tot een plaatje!

Kleur omkasting kiezen

Je kunt kiezen uit de drie meest populaire kleuren:
wit (Ral 9010)
crème-wit (Ral 9001)
antraciet (Ral 7016)

De kleur van de omkasting bepalen de kleur van de kast, de geleiders en de onderlat.

Vaak wordt er gekozen om de kleur af te stemmen op de kleur van het kozijn of de muur.

Kleur screendoek kiezen

De doeken van de screens zijn serge doeken van 525 gram per vierkante meter, hoge kwaliteit!

Het doek bestaat uit een weving van glasvezel garens met een PVC omhulzing. De lichtdoorlatendheid is 3%. Het wordt dus niet volledig donker binnen. Daarbij kun je nog redelijk tot goed door het doek heen kijken.

We hebben een keuze gemaakt uit de zes meest populaire kleuren:

 • Zwart (118118)
 • Grijs – zwart (108118)
 • Grijs (108108)
 • Grijs – wit (108101)
 • Linnen – wit (116101)
 • Wit (101101)

Wat betreft lichtdoorlatendheid, heeft de kleur geen invloed. Het doek is zo geweven dat het licht doorlaat.De donkere doeken doen het wat beter als het om lichtweerkaatsing gaat, je hebt daardoor wat minder schittering.

Leuk, we gaan kleuren kiezen!

Tip van Daan

Let op: de kleuren op de website kunnen afwijken van de daadwerkelijk kleuren. Bestel hier je screenstalen of kom langs in de fabriek.

De doeken die we leveren komen uit onze eigen doekenlijn. Mooie, stijlvolle doeken die de zon goed tegenhouden terwijl het licht wel naar binnen komt!

Screen - Zonwering-fabriek.nl (42)

Daan productspecialist

Stap 6

Bediening, wel zo handig

Wat ga je bij deze stap doen?

Bij zorgeloos genieten hoort ook zorgeloos bedienen. Bij deze stap maak je de keuze welke bediening het beste bij je past.

Bedieningskant kiezen

Bij de bedieningskant kies je aan welke zijde de motor in je (rits)screen gebouwd wordt. Omdat het (rits)screen buiten komt te hangen, bepaal je vanaf buiten gezien aan welke kant je de motor wilt hebben, links of rechts. Het handigst is natuurlijk om de zijde te kiezen waar je een stopcontact in de buurt hebt zitten.

Als je kiest voor handbediening, kies je bij deze stap aan welke kant de band uit je screen komt.

Elektrisch of handbediend?

Er zijn twee manieren om je screen te bedienen, handbediend of elektrisch. Met handbediend krijg je een band waarmee je het screen bediend. Bij elektrische bediening heb je de keuze uit meerdere motoren.

Ritsscreens zijn alleen elektrisch te bedienen.

We leiden je stap voor stap door de keuzemogelijkheden zodat je de juiste keuze maakt.

Bediening, wel zo handig

Tip van Daan

De bedieningszijde wordt bekeken vanaf buiten. Je kijkt dus vanuit de tuin naar het huis en bepaalt vervolgens links of rechts.

Screen - Zonwering-fabriek.nl (45)

Daan productspecialist

Stap 7

Nice to have!

Nice to have!

Tip van Daan

Je bent klaar met het samenstellen! Plaats het product in de winkelwagen om je eigen offerte samen te maken. Heb je al je producten samengesteld? Deel de winkelmand dan naar je eigen mail! Op deze manier kan je overzichtelijk zien wat je nodig hebt, succes 🙂

Screen - Zonwering-fabriek.nl (47)

Daan productspecialist

 • Dit gaat ‘m worden!

 • Omschrijving

 • Reviews

 • Foto's van klanten

 • Veelgestelde vragen

 • Januari deals

Bij ons standaard 3 jaar garantie!Levertijd: 2-4 weken

Screens en Ritsscreens

Screens bieden zonwering en zorgen voor schaduw bij jou in huis. Doordat ze ook de inkijk naar binnen belemmeren, bieden screens ook privacy. Dit is dus de ideale zonwering als je wilt profiteren van schaduw in huis zonder opgesloten gevoel. Er zijn twee type screens: standaards screens en ritsscreens. Bij een ritsscreen is de zijkant van het doek verbonden aan de zijgeleider. Hierdoor gaat de screen niet klapperen bij wind. Dit wordt ook wel een windvast screen genoemd. Een ritsscreen is ook verkrijgbaar met motor op zonne-energie.

Kies voor screens als je:

 • op zoek bent naar stijlvolle zonwering;
 • nog wel naar buiten wilt kijken;
 • de inkijk naar binnen wil belemmeren;
 • de zonwering ook wil gebruiken met veel wind;

Waarom screens van De Zonweringfabriek?
Naast de standaard voordelen van screens zijn er nog een aantal punten die onze screens uniek maken.

1. Zonwerend, licht doorlatend
Ons screen doek is geweven uit een combinatie van glasvezel en kunststof. Daardoor weegt het slechts 525 gram per vierkante meter, is het oersterk en UV-werend. De zonfiltering is maar liefst 85 procent en laat nog 3 procent licht door.Hierdoor heb je geen opgesloten gevoel.

2. Stijlvol
Het dunne, strak gespannen doek van glasvezel met een kunststof om-manteling neemt weinig ruimte in beslag. Opgerold is het nauwelijks zichtbaar aan de gevel. Screens zijn dus ook mooier dan rolluiken.

3. Windvast (rits)
Een ritsscreen combineert een ‘rits’ aan de zijkanten van het doek met een speciaal profiel in de geleiders. Uitgerold is het doek van boven tot onder vast geritst, waardoor er aan de zijkanten geen licht binnen schijnt en de wind er ook geen vat op kan krijgen. Daardoor gaat het extra lang mee en heb je geen klapperende screens.

Ervaringen met onze screens

Foto's van klanten

 • Screen - Zonwering-fabriek.nl (48)

 • Screen - Zonwering-fabriek.nl (49)

 • Screen - Zonwering-fabriek.nl (50)

 • Screen - Zonwering-fabriek.nl (51)

 • Screen - Zonwering-fabriek.nl (52)

 • Screen - Zonwering-fabriek.nl (53)

 • Screen - Zonwering-fabriek.nl (54)

 • Screen - Zonwering-fabriek.nl (55)

 • Screen - Zonwering-fabriek.nl (56)

 • Screen - Zonwering-fabriek.nl (57)

 • Screen - Zonwering-fabriek.nl (58)

 • Screen - Zonwering-fabriek.nl (59)

 • Screen - Zonwering-fabriek.nl (60)

 • Screen - Zonwering-fabriek.nl (61)

 • Screen - Zonwering-fabriek.nl (62)

FAQ - Veelgestelde vragen

 • Bij ons ben je verzekerd van een zeer goede kwaliteit. Voor de kwaliteit die we leveren, bieden we de meest scherpe prijs. Zo heb jij de allerbeste prijs-kwaliteitverhouding. We denken graag met je mee, maar we komen niet monteren. Dit doe jij zelf waardoor je gemiddeld 53% op de kosten bespaart!

  • Schaduw in huis waardoor het minder warm wordt
  • Stijlvol
  • Belemmert de inkijk naar binnen
  • Voorkomt schitteringen op tv en beeldschermen
  • Geeft geen opgesloten gevoel doordat je nog wel naar buiten kunt kijken
 • Met onze instructievideo’s helpen we om de montage goed uit te voeren. Dus ben je handig en lukt het je om een IKEA-kast in elkaar te zetten? Dan gaat dit jou ook lukken!

Begin het jaar goed met Januari Deals
Wil jij het jaar ook goed beginnen? Profiteer van korting tot maar liefst 15% op screens!

Hoe werkt het?
Bestel je jouw screens voor 31 januari 23:59? Dan wordt de korting automatisch berekend in jouw winkelwagen. Wij maken jouw screen op maat en bezorgen deze vanuit de fabriek direct bij jou. Zo kan jij aan de slag met de montage en ben je ruim voor de zomer verzekerd van stijlvolle screens.

Bestel je nieuwe screens tijdens onze Januari Deals. Dat bespaart je een hoop geld én je bent verzekerd van een comfortabele zomer. Profiteer van korte levertijden en korting op alle zonwering.

Actievoorwaarden
De korting wordt automatisch berekend bij het samenstellen van jouw screens. Je hoeft geen kortingscode in te vullen bij het betalen. Na 31 januari vervalt de kortingsactie, ook als je daarvoor je producten hebt samengesteld. Wees er dus op tijd bij en loop deze flinke korting niet mis!

Bekijk actievoorwaarden

Daarom De Zonweringfabriek

Klanten geven ons een9,6

Nederlandse fabriek van 5000m2

Uitstekende klantenservice

37% goedkoper doordat jij monteert

Meer over de levertijd

In onderstaande tabel staan de verwachte levertijden per maand weergegeven. De levertijd is per week. Zoals je ziet, loopt de levertijd in de zomer op. Wil je verzekerd zijn van snelle levering? Bestel jouw screens dan in het laag seizoen.

Screen - Zonwering-fabriek.nl (63)

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lilliana Bartoletti

Last Updated: 01/29/2023

Views: 6436

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lilliana Bartoletti

Birthday: 1999-11-18

Address: 58866 Tricia Spurs, North Melvinberg, HI 91346-3774

Phone: +50616620367928

Job: Real-Estate Liaison

Hobby: Graffiti, Astronomy, Handball, Magic, Origami, Fashion, Foreign language learning

Introduction: My name is Lilliana Bartoletti, I am a adventurous, pleasant, shiny, beautiful, handsome, zealous, tasty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.